Stegene til utstilling - fra påmelding til du kommer på utstillingen


Steg 1 - Medlem i en katteklubb:

For å kunne stille ut din katt må du være medlem av en katteklubb. Du finner en oversikt over NRR-tilsluttede klubber her. Klubben din vil også være behjelpelig med litt mer detaljerte opplysninger i forhold til utstilling.


Norske Birmavenner er en rasering/raseforening, du må derfor være medlem av en vanlig katteklubb i tillegg om du ønsker å stille ut eller eventuelt starte oppdrettervirksomhet.


Merk at katten din ha stamtavle for å kunne stilles ut som rasekatt. En Hellig Birma uten stamtavle er pr definisjon en huskatt. (Huskatter kan også registreres og stilles ut i huskattklassen.)Steg 2 - Påmelding
Her finner du en liste over utstillinger i Norge.
Her finner du en listen over FIFe-utstillinger i andre land.


Mange klubber har engen hjemmeside hvor man kan finne opplysninger om utstillinger, og de aller fleste norske og svenske utstillinger har etter hvert et eget Facebook event hvor man kan følge med og få informasjon.


Selve påmeldingen gjør du i Min Katt ved å logge på med din personlige bruker. For utstillinger utenfor Norge er det stort sett egne skjema som gjelder. Disse kan fylles ut og sendes via e-mail enten til egen klubbsekretær for videresending eller med denne på kopi for bekreftelse av medlemskap. Oftest finner du link til skjema eller informasjon om hvor de finnes på inbydelsen til utstillingen.


Dersom det er noe du lurer på er det alltid trygt å sjekke med egen klubbsekretær som vil lede deg gjennom prosessen.


Det er viktig å sjekke påmeldingsfrist for utstillingen du melder på til. I de aller fleste tilfeller er disse fristene endelig, og det er ikke mulig å melde på senere. Husk også at dersom det er stor pågang til en utstilling, kan det bli fullt før tiden. I slike tilfeller er det betalingsdato som vil avgjøre hvem som kommer med og ikke.


Som bekreftelse på at katten har kommet med på utstillingen får du tilsendt et "utstillerkort" på e-mail. Dette "utstillerkortet", som egentlig er mer et dokument med informasjon enn et fysisk kort, viser hvilke data arrangøren har på deg og katten din, som tittel/navn, hvilken klasse den er påmeldt i etc. Dersom du finner noen feil i disse opplysningene, må du kontakte arrangørklubben umiddelbart for å få rettet opp.


Nøyaktig hvilken dommer som kommer til å dømme din katt får du først vite når dommerfordelingen blir foretatt, normalt ca 1 uke før utstillingen. Man kan komme med ønsker om dommer, men dommerreservasjoner er ikke tillatt.Steg 3 - Papirsjekk/Veterinærkontroll/Innsjekk:

Ved ankomst til utstillingen vil du bli bedt om å vise fram kattens stamtavle og vaksinasjonsattest; siste vaksinasjon må være utført tidligst 1 år, og senest 15 dager før utstillingsdatoen. For kastrerte katter skal også dokumentasjon på utført kastrering/sterilisering framvises.


Det er svært viktig å sjekke tiden for innsjekk slik at man ikke kommer for sent, og av den grunn ikke får være med på utstillingen. Tiden for innsjekk står som oftest skrevet i utstillerkortet. Der står også gjerne et kontaktnummer til arrangørklubben.


Neste steg er selve veterinærkontrollen. Her sekker veterinæren gjennom katten din for å forsikre seg om at den ikke viser tegn på å være syk eller på annen måte ha dårlig helse. Veterinæren plikter å avvise katter som viser sykdomstegn.


Når katten er godkjent vil utstillerkortet ditt bli stemplet (som regel). Dersom utstillingen får over to dager (dobbeltutstilling/2-certs utstilling), og du skal være med begge dager med de samme kattene, går du kun gjennom veterinærkontrollen første dag. Stempelet bekrefter at dette er gjort.


Etter veterinærkontrollen går du til innsjekken. Der viser du fram ditt utstillerkort, og blir registrert inn. Dersom utstillingskatalogen er inkludert i påmeldingsavgiften får du den her. Noen utstillinger tar betalt for katalogen, den kan da kjøpes enten i innsjekk eller i informasjon, noen klubber krever forhåndsbestilling av katalog - dette gjøres da samtidig med påmelding eller direkte til klubben innen en frist. Merk at på en dobbeltutstilling må du sjekke inn begge dager selv om du ikke trenger gå gjennom veterinærkontrollen på dag to. Dersom du ikke sjekker inn vil din katt bli satt som ABS (absent=ikke tilstede), og vil heller ikke bli ropt opp til dommeren for bedømmelse.


For Norge og Sverige er kravene til vaksine og papirer forholdsvis like, men merk at alle katter som krysser landegrensen må ha Dyrepass (dette kan du bestille hos din veterinær). Planlegger du å stille utenfor Norge og Sverige, må du være oppmerksom på krav til rabiesvaksine i tillegg. 


Det er viktig å sette seg godt inn i reglene for å reise med katten sin før man melder på til utstillinger i utlandet. Sjekk hvilke regler som gjelder inn i landet du skal besøke, og ikke minst hvilke krav som gjelder for å få katten med deg tilbake inn i Norge. På Mattilsynes nettsider kan du til enhver tid lese hva som gjelder. Link til veiviser for å reise med katt over landegrensene finner du her


Kort oppsummert: Hva skjer på en utstilling?

1. Papirsjekk - du viser fram stamtavle/vaksinasjonsattest og annen påbudt attest

2. Veterinærkontroll - veterinæren sjekker gjennom katten for tegn på sykdom

3. Innsjekk - innregistrering av katterSteg 4 - Burplassering:

Etter innsjekken får du tildelt et bur katten/kattene dine skal sitte i. Dersom det er fri burplassering kan du selv velge deg et bur. Merk imidlertid at de fleste klubber som har fri burplassering ønsker at de forskjellige rasene skal være samlet. I slike tilfeller vil burradene bli merket med skilt, da er det bare å finne din rase og finne et bur der.


Noen klubber har laget en burplan og har da fast burplassering. Det vil si at du finner nummeret din katt har fått i katalogen (står også i papirene du fikk når du sjekker inn), og så finner buret som matcher. Nummerlappen til din katt vil da være festet på buret når du kommer.Steg 5 - Burpynt:

Vel framme ved buret er det på tide å "pynte". Det vil si henge opp burpynt, og style buret slik at din katt skal ha det mest mulig komfortabelt mens den er på utstillingen.


Burpynten består oftest av en gardin som dekker side- og bakvegger, et tak som gjør det lunt og godt, og en bunn/teppe (ofte vattert slik at det er mykt og godt for katten). Noen burpynter henges opp ved hjelp av kroker, andre ved hjelp av en gardin wire som tres gjennoom en løpegang øverst på gardinen. Det kommer helt an på hva du foretrekker selv.


Mål for burgardin:

Enkeltbur: 60 cm dypt x 60 cm høyt x 75 cm bredt

Dobbeltbur: 60 cm dypt x 60 cm høyt x 150 cm bredt


Et dobbeltbur er to enkeltbur uten skillevegg, merk at du vanligvis trenger minimum 2 katter for å få et dobbeltbur. Ved noen utstillinger kan man måtte betale litt ekstra for å få et dobbeltbur selv om man har kun 1 katt med.


Burgardinen kan sys som en vanlig gardin, med løpegang eller kroker øverst til å feste med. Taket på buret er gitter, så det lønner seg å lage et tak til burpynten enten heldekkende eller med netting eller lignende i bakkant for å slippe inn lys.


Til bunn kan du sy en vattert matte, du kan bruke et teppe, og noen bruker også en litt lodden og myk badematte, her er det egentlig bare fantasien som stopper deg. Målene på en bunn er 60x75 / 60x150.


Av utstyr til katten må du ha med en liten dokasse, matskåler (her er det veldig praktisk med papegøyeskåler, dvs slike man kan henge på gitteret), en seng eller lignende til katten og kanskje en leke eller to.


Noen få utstillere har kattesand tilgjengelig for utstillere (dette er da oftest spesifisert på inbydelsen), men i de fleste tilfeller bør du ha med sand og evt mat/vann til katten selv.


På en utstilling vil det ofte være stands med utstyr, sand, mat etc, men siden det varierer hvike stands som er tilstede, og hvilket innhold de har, så kan det være lurt å sikre seg ved å ha med det man trenger selv.


Husk å ta med noe du kan fjerne avføring fra dokassen med underveis på utstillingen, og en liten kost/feiebrett som du kan fjerne sandsøl med. Arrangøren henger opp søppelsekker på burradene, og man kan faktisk risikere å bli bøtelagt om man ikke rydder opp etter seg før man forlater hallen.


Det er også greit å ta med en stol til deg selv, dagen kan bli lang. Merk at du  og katten må være til stede på utstillingen til den er ferdig. Dette av hensyn til betalende tilskuere. Dersom du har en meget god grunn kan du søke om å få reise tidlig, men at du har lang vei hjem vil ikke bli sett på som en gyldig grunn. Du må planlegge reisen begge veier når du melder på til utstilling, og heller bestille en overnatting om nødvendig.Steg 6 - Utstyr til katten på utstilling:

Dum å ha med stellesaker til katten din; pelsprodukter, børste, kam, klosaks m.m. produkter og utstyret avhenger litt av hvilken rase du har. Sjekk med oppdretteren til din katt for å høre hva du bør gå til anskaffelse av. Det eneste vi som eiere kan påvirke er jo at katten er stelt så fint som mulig når den kommer opp til dommeren.


Merk at kattens klør skal være klippet før den kommer opp til dommerbordet. Dette kan det være kjekt å ha gjort hjemme på forhånd. Med kloklipping menes kun å klippe av en milimeter eller noe slikt av kloen, det er ikke tillatt å operere bort klørne.


For å ha en god flate å stelle katten på er det mange som har med et lite sammenleggbart stellebord, har stellebord på vognen de frakter kattene i, eller har en stellehylle som henger utenpå buret. Her må man forsøke seg fram og se hva som passer for den enkelte.Steg 7 - Bedømmelsen:

De fleste utstillinger i dag er utstillinger hvor eierne selv bærer kattene fram til bedømmelsen. Noen dommere foretrekker at katten blir satt inn i venteburet bak dommerbordet, noen synes det er greit at eier holder katten til det er dens tur. Her vil dommerassistenten helt sikkert fortelle hvordan det er ønsket.


Det er svært viktig at du følger med på når det er din tur. Dommeren har som oftest en tavle eller plakat ved siden av seg hvor alle numrene på kattene den enkelte dommerne skal bedømme er skrevet opp. Etter hvert som kattene kommer opp vil assistenten stryke ut de som er ferdig.


Dersom dommeren dømmer kattene i en annen rekkefølge enn det som står skrevet ved dommerbordet blir det opplyst om. Det er derfor greit å kunne telle seg ut til hvor mange katter som skal opp før en selv.


Selve bedømmelsen består av at dommeren måler katten opp mot rasens standar. Noen dommere snakker mye under bedømmelsen og forklarer hvordan de tenker og mener, noen sier ikke så mye. Bedømmelsen blir skrevet ned på en dommerseddel og påført resultat.Steg 8 - Premiering:

Dersom din katt vinner sin klasse vil den enten få resultatet Excellent 1 (Ex1) om den er kattunge (4-7 md) eller ungdyr (7-10 md), eller et certifikat om den er voksen. Kastrerte og ukastrerte katter konkurrerer ikke sammen når de har blitt voksne. Dersom det er flere i klassen vil nummer 2 bli Excellent 2 (Ex2) uansett kattunge/ungdyr eller voksen.Hvordan stelle din Birma

- tips om bading, stellling og utstilling av din Hellig Birma


Kilde: (N) Almighty


Her vil vi presentere noen tips og råd til å bade, stelle og gjøre klar din katt for utstilling, men disse tipsene er også for kattene som ikke skal stilles.


Birmaen er i utgangspunktet en katt som krever lite pelsstell, men pelsen holder seg bedre om man svinger børsten med jevnlige mellomrom. Men, dette er noe som varierer fra katt til katt, så her handler det om å finne ut hva som passer best for deg og din katt.


Her er noe utstyr vi anbefaler til bading og stelling av din katt:

- stålkam

- PlushPuppy: Body Bulding Shampoo

- PlushPuppy: Herbal Whitening Shampoo

- PlushPuppy: Deep Cleansing Shampoo

- PlushPuppy: Silk Protein Conditioner (brukes ikke ved siste bad før utstilling)

- En god føner (vi bruker en kaldluftsføner)


1: Klipp klørne

Klør på både frambein og bakbein skal klippes, og det er kun klospissene som skal klippes vekk. Det lønner seg å holde katten på fanget, slik at man har tilgang til alle bein og klør. Ved behov, kan det være greit å ha en godbit på lur, men er katten vant til det, skal ikke kloklippen være noe problem.


2: Napping av øretufser

Birmaens ører skal være så runde som mulig, og derfor må de lengre hånrene som vokser ut på toppen av kattens øretupp nappes vekk. Du holder øret med den ene hånde, og bruker den ledige hånden til nærmest klype av den uønskede lengden på hårene.


NB! Ikke klipp! Mange tenker sikkert at det gjør vondt for katten når man holder den fast og napper hårene, men det gjør det ikke, og du vil få bedre resultat ved å nappe.


3: Bading

Vi liker å gjennomføre det siste badet cirka 2 dager før utstillingen, men dette må prøves fram for å finne ut hva som passer best for deg og din katt. Vår bading foregår sånn her:


- skyld katten godt med lunkent vann, og sørg for at all pels er ordentlig våt. (Unngå å få vann i ansiktet og inni ørene)

- bruk Cleansing shampooen og masser den godt inn i kattens pels. Hvis det er områder på katten som har tendenser til å være litt ekstra fettete, som for eksempel bak ører og ved halerota, kan man gni inn litt ekstra her.

- skyld katten igjen med lunkent vann

- ha i shampoo, her bruker vi Whitening Shampoo, og masser godt inn i pelsen

- skyld katten i lunkent vann

- ny runde med shampoo, denne gangen Body Building Shampoo, og masser godt inn

- skyld katten igjen, og sørg for at all shampoo er ute av pelsen

- ved utstilling bruker ikke vi balsam, da den gjør pelsen tung, men ved bad utenfor utstillingssammenheng bruker vi den. Den tas inn i plesen på samme måte som shampooen, men trenger ikke å masseres inn like mye. Til slutt skyller du katten ren for balsam.


4: Føning

Katten skal fønes og børstes tørr. Føneren vi bruker er egentlig ment for utstillingshunder, men gjør susen når vi skal avslutte baderunden. Den blåser kun kaldluft, og vi er som oftest to personer når føningen tar sted - en som holder katt, mens en føner og børster.


Etter at føningen er ferdig, børster vi gjennom en runde med kammen.


5: På utstillingen:

På utstillingen kjører vi alltid gjennom en liten stellerunde før katten tas med opp til dommer. Vi bruker en volumspray for å få fram krage, samt at vi børster gjennom pelsen med kam. Her er det viktig å sørge for at det ikke er igjen noen krøller i kattens pels, og de områdene som kanskje er mest utsatt for det er krage (etter at katten vasker seg i kragen eller dypper den i vannskåla når den drikker), magen og baksiden av lårene. Før katten skal opp til dommeren bør man også fjerne øyerusk, samt ta en generell gjennomgang av pels for å være helt sikker på at det ikke er noe der som ikke burde være der.


Nå er du klar for å vise katten fram til dommeren; lykke til!

Del denne siden