ÅRETS KATT I NBV 1997

KLASSE: Voksen

GIC (N)Juvel Lin's Brilliant Girl

Oppdretter: Doris Elin Askeland

Eier: Doris Elin Askeland

Helt fra starten av har det for meg vært spesielt stas med Susie, og det kommer av helt andre grunner enn utstillingsresultater. Da Birmaposten spurte etter bilde, og om jeg kunne skrive noen ord om henne, synes jeg det var en fin anledning til å fortelle om akkurat det.

Triste ulykker
Jeg ville svært gjerne ha et avkom etter min hunkatt Lizzy, og etter en tid ble en passende make funnet i katten Maxwell som bor i Falköping i Sverige. Midt opp i denne turen til Sverige ble faren til Lizzy, EC GIP (N)Tamango's Schubin, utsatt for en alvorlig ulykke der han ble påkjørt av et tog, og det var uvisst om han ville overleve ulykken. Og en ulykke kommer som kjent sjelden alene.

En drøy uke etter at vi hadde kommet hjem ble hennes mor GIC (N)Beatles Long Tall Sally påkjørt av en bil like utenfor huset deres og hun døde momentant. Ønsket ble om mulig enda større at Lizzy kunne få en kattunge etter seg nå som moren hennes Sally var død, og det var uvisst om faren Schubin ville gå samme skjebne i møte. Men ingen parring var observert, og både Lizzy og Maxwell var helt ferske i så måte, så vi regnet vel ikke med full klaff. Gleden ble derfor ekstra stor da det viste seg at Lizzy faktisk skulle ha kattunger!

Mot alle odds
Det var en god uke igjen før kattungene skulle komme da Lizzy begynte å blø litt, og gjorde seg i stand til å føde. Dyrlegen gjorde meg oppmerksom på at hvis kattungene ble født så tidlig var det ingen sjanse for at de kunne overleve, og det var ingenting annet vi kunne gjøre enn å vente. 

Hedigvis - det gikk bra! Avtale om keisersnitt var gjort, og spenningen var stor da dagen kom. Min dyrlege advarte meg igjen: - P.g.a. blødningen tidligere må du regne med at minst en unge kan være død. 

Etter noen lange minutter i spenning på venteværelset kom assisterende dyrlege strålende fornøyd ut på venteværelset. - E du ikkje glade, du har nettopp blitt mor, ropte hun. To velskapte - og høyst levende - unger hadde Lizzy fått, og alt sto bra til med henne også. Gjett om jeg var glad!

Vel hjemme ringte jeg til min gode venninne Solveig Damsgaard (som også er eier av Lizzys far Schubin som nå var på bedringens vei) for å fortelle den gode nyheten. Det ble straks bestemt at Solveig skulle komme på besøk til Stavanger allerede helgen etter. Og det skulle senere vsie seg at akkurat det var hell i uhellet!

Måtte sy uten bedøvelse
En uke gikk, og Solveig kom som avtalt. Vi hadde vært ute og handlet på lørdags ettermiddag, og det første jeg gjør når jeg kommer hjem er selvsagt å se til Lizzy og ungene. Lizzy har alltid likt å grave seg ned under tepper, og det hadde hun gjort nå også. Hun hadde prøvd å grave seg og ungene ned under dynen hun lå på. Og da hadde Susie kommet i veien for mammas klør!

Det eneste jeg så var at den ene kattungen hadde blod på halsen. Jeg fikk sjokk, og ropte på Solveig - som etter ulykken med Schubin var blitt vant med litt av hvert - Solveig sjekker og konstaterer at kattunge har fått et kutt i strupen. Jeg får heldigvis tak i dyrlegen min, som ber oss komme med det samme. Flengen i halsen var dyp, og måtte syes. En så liten kattunge (1 uke) er for liten til å tåle bedøvelse, så dette måtte gjøres UTEN!

Jeg satt på venteværelset med Lizzy og holdt meg for ørene, mens Solveig var kjempeflink og assisterte dyrlegen. Hun måtte holde Susie helt i ro, mens dyrlegen renset og sydde, alt sammen uten bedøvelse! For å gjøre en lang historie kort: det var en grusom opplevelse som jeg aldri glemmer, og som resulterte i at jeg ikke turde slippe kattunger og mor ut av syne i frykt for alle mulige uhell som kanskje-kunne-skje, og i tillegg ble jeg fullstendig utslitt i mangelen på søvn. Men - alt endte godt. Takket fære en tøff venninne som var på rett plass til riktig tid, og en fantastisk dyrlege som ALLTID stiller opp! Tusen takk Magne og Solveig!

Liten gremlins
I motsetning til meg kom Susie seg raskt etter turen hos dyrlegen, og synes kke få noen men av det. Men hun hadde jo minimalt med pels rundt halsen og så unektelig litt snål ut. Da hun var rundt 4 uker gammel begynte ørene hennes å vokse noe så alledeles. Med kjempeører og ingen pels rundt halsen lignet hun mer på en liten gremlins eller et slags rart insetk, enn på en liten birmakattunge. Jeg lo mange ganger av en del birmavenner av meg som så henne på den tiden. De fikk et slikt rart uttrykk i fjesene sine, for ingen turde jo å si hva de egentlig mente om henne i frykt for å såre meg. Og så ble de ganske forfjamset over å se Susie, for aldri hadde de sette en sånn kattunge før! For Susie var utvilsomt lite pen!

Men - gullungen min var hun selvfølgelig uansett, og hun ble nok aldri så lite bortskjemt - og overbeskyttende. Alt Susie gjorde (enten det var vist eller galt) var jo et lite mirakel for meg. Hun fikk love til ALT! Min kommentar var bare "Stakkars - hu-har-sydd-uden-bedøvelse-hu".

Da Susie ble rundt en 3-4 måneder gamle begynte "den stygge andungen" å forvandles. Ørene til Susie hadde sluttet å vokse, og etter som resten av kroppen vokste ble hun straks mer harmonisk. Pelsen rudnt halsen begynte å komme, og en liten "krage" så dagens lys. Da Susis var 5 måneder fikk hun sin første bestetittel på utstilling, som ble til fem før hun gikk over i de voksnes rekker. Hun ble nr 10 på NRRs liste over årets ungdyr. Samme plassering fikk hun i -97, men nå som voksen. 

At min lille "gremlins" som måtte "sy-uten-bedøvelse" skulle vokse opp og bli årets birma, det ble jo en hyggelig avslutning på historien!

Med hilsen fra 
Doris Elin Askeland

Nr 2: EC Shan Thai's Pernille - Oppdretter/Eier: Turid & Ellen Jeanette Austgard

Nr 3: GIC (N)Turtlecat's Mikita - Oppdretter/Eier: Synnøve Blix Henjesand

Nr 4: IC S*Grazette's Vanity Fair - Oppdretter: Kerstin Heed/Eier: Maria Trogen

Nr 5: EC Akito av Scholz(N) - Oppdretter: Anne-Marie Scholz/Eier: Erna Berg

Nr 6: EC Laurant King Canute - Oppdretter: Carol Flynn/Eier: Merry Henriksen

Nr 7: CH (N)Kattlabben's Duchess - Oppdretter: Gunn Elin Witsø/Eier: Siv Anita Strømme

Nr 8: GIC S*Ta'Chirá Deja Vu - Oppdretter: Britten Rosén & Uno Larsson/Eier: Doris Elin Askeland

Nr 9: GIC Lovely Voila av Ontario - Oppdretter: Turid Botten/Eier: Gudrun Thomassen

Nr 10: IC (N)Sharena's Cinderella - Oppdretter: Reidun & Halvor Harkestad/Eier: Irene Rossemyr

Nr 11: EC S*Anjin San's Acke - Oppdretter: Christina Persson/Eier: Reidun & Halvor Harkestad

KLASSE: Kastrat

(N)Falcon's Farah Diba

Oppdretter: Elin Jensen

Eier: Astri & Tore Johnsen

Farah er opprinnelig bergenserinne fra oppdrettet (N)Falcon's. Blant medlemmene i Katteklubben Felix er hun bare kjent som "katta til Johnsen". Tore Johnsen er nemlig hennes store kjærlighet. Hun skulle mer enn gjerne giftet seg med ham, men hun kan jo ikke jage ut fra Johnsen heller, for hun lager jo så god mat!

Farah har inntatt sin soleklare enerplass i det Johnsenske hjem og det er ikke bare herr Johnsen hun dirigerer. Er hun i dårlig humør går det ut over de to kastrat-hannene Lippe og Ingo, som lydig gjør dom dronninga befaler.

Hun er snill som en engel mot kattunger, men kan også være svært bestemt og ser det på sin oppgave dem skikkelig. For tiden er det brunmaskede Zouzette som får både vask og skjenn. Farah er mindre interessert i lille Jillie - hun er jo blåmasket, må vite, og det er jo de brunmaskede som teller her i verden! 

Når Farah ikke dilter etter Johnsen huset rundt liker hun best å ligge på hans nyvaskede truser. Mmmmmm... Farah er for tiden unnskyldt fra utstillinger på grunn av en lite heldig episode, men Birmaposten ser det ikke som umulig at hun fremdeles kan gjøre et comeback. Men det bestemmer hun selvfølgeli gselv - som alt annet!

Far: (N)Cat Baloo's Blue Hurricane / Mor: Cline's Tsao Shang - Oppdretter: Elin Jensen

Nr 2: IP IC (N)Eiva's Blue Lady - Oppdretter/Eier: Eva & Einar Hansen

Nr 3: EC Jazzman av Ontario - Oppdretter: Turid Botten/Eier: Vigdis Voreland

Nr 4: IP GIC (N)Wickmann's Blue Whimsey - Oppdretter: Gerd Inger Wickmann/eier Tove & Jan Mikalsen

Nr 5: GIP (N)Eiva's Thina - Oppdretter/Eier: Eva & Einar Hansen

Nr 6: GIP EC Quintessa av Ontario - Oppdretter/Eier: Turid Botten

Nr 7: La Traviata av Operahuset(N) - Oppdretter: Alf & Liv Fiveland/Eier: Liv Romberg

Nr 8: GIP CH S*Backkara's Damietta - Oppdretter: Mary Back/Eier: Erna Berg

Nr 9: EP Berta av Kinakatt(N) - Oppdretter: Karina Tveit/Eier: Turid & Karl Erik Nedregaard

Nr 10: PR IC (N)Turtlecat's  Michelle - Oppdretter/Eier: Synnøve Blix Henjesand

Nr 11: (N)Cantimo's Lolita - Oppdretter: Elisabeth Saxlund/Eier: Vigdis & Anne Marie Ravik

Nr 12: (N)Wickmann's Ruben - Oppdretter: Gerd Inger Wickmann/Eier: Anita J. Karlsen

KLASSE: Ungdyr

(N)Wickmann's Big Boy

Oppdretter: Gerd Inger Wickmann

Eier: Gerd Inger Wickmann

Hei, jeg heter (N)Wickmann's Big Boy.

Er fra eget oppdrett og bor i Skien sammen med tre andre birmaer. 

På min 1-årsdag ble jeg Champion på Mjøskattens utstilling 20. september 1997. Den 9. april i år ble jeg pappa til mitt første kull. Gjett om jeg var stolt!

Ellers hilser jeg så mye til alle birmavenner. Og en liten hilsen til min pappa (N)Wickmann's Blue Whimsey og til Tove Mikalsen.

Hilsen Big Boy og matmor Gerd Wickmann

Nr 2: (N)Apelia's Boucheron - Oppdretter: Christina Hayton/Eier: Gro Langekjend & Elisabeth Hansen.

Nr 3: (N)Eiva's Marlin-Lille Rosin - Oppdretter/Eier: Eva & Einar Hansen

Nr 4: IDP*Mandalay's Pippa - Oppdretter: ?/Eier: Elisabeth Saxlund

Nr 5: Mlyward Sweet Chariot - Oppdretter: ?/Eier: Turid Botten

Nr 6: S*Ullstrumpans Hampus - Oppdretter: Ia Resare/Eier: Christina Hayton & Bjørnar Nying

Nr 7: (N)Turtlecat's Mikita - Oppdretter/Eier: Synnøve Blix Henjesand

Nr 7: (N)Canberra's Equienox Blue Izabell - Oppdretter: Kristin Skagen/Eier: Ingrid & Kjetil Berg

KLASSE: Senior

(N)Lauvåsens Charlin

Oppdretter: Irene Brodahl

Eier: Eva & Einar Hansen

Jeg heter (N)Lauvåsens Charlin, er født 4. mars 1989, og oppvokst hos min gamle matmor Irene Brodahl på Bakken i Skien. Siden flyttet jeg til min nåværende matmor Eva Hansen. Jeg bor sammen med en huskatt, to skogkatter og fem birmaer, og selvsagt tre husværende mennesker. Nå har jeg blitt så gammel at jeg konkurrerer i Seniorklassen, og som dere ser så har det gått bra i året 1997.

Jeg vil ellers hilse mye og gratulere til årets birmaer og deres eiere.

En koselig birmahilsen fra IP EC (N)Lauvåsens Charlin

Nr 2: EP GIC (N)Falcon's Farah Diba - Oppdretter: Elin Jensen/Eier: Astri & Tore Johnsen

Nr 3: EC Sheena av Ontario - Oppdretter: Turid Botten/Eier: Lise Christensen

Nr 4: GIP EC S*Anjin San's Shogun - Oppdretter: Christina Persson/Eier: Hege Anita Hagen

Nr 5: EC Karisma av Rambo - Oppdretter/Eier: Kirsten Ramdahl

Nr 6: GIP CH S*Backkara's Damietta - Oppdretter: Mary Back/Eier: Erna Berg

Nr 7: GIP (N)Eiva's Thina - Oppdretter/Eier: Eva & Einar Hansen

Nr 8: IC (N)Cat Baloo's Peppermint Patti - Oppdretter/Eier: Ann-Mari & Freddy Egsæter

Nr 9: PR CH (N)Agapimo's Ali Baba - Oppdretter/Eier: Anne Marie Ravik

Nr 10: EP Berta av Kinakatt(N) - Oppdretter: Karina Tveit/Eier: Turid & Karl-Erik Nedregard

KLASSE: Veteran

Jumaliso's Jasmino

Oppdretter: Juul Furulund

Eier: Turid Botten

Hei alle birmavenner!

Ja, så blei jeg årets veteran i 1997 også. Men nå er jeg blitt for gammel, er i mitt 16 år og synes det er best å være hjemme. Skal kanskje på utstilling en gang i året, så lenge helsa holder. Ønsker alle andre veteraner lykke til videre og gratulerer til de andre årets birmaer.

Beste hilsner fra EP Jumaliso's Jasmino og matmor Turid Botten

Nr 2: EP IC Forever av Rambo - Oppdretter/Eier: Kirsten Ramdahl

Nr 3: GIP EC Quintessa av Ontario - Oppdretter/Eier: Turid Botten

Nr 4: EP EC Virginia Blue av Sinh-Celi - Oppdretter: Wenche Vålberg/Eier: Elisabeth Saxlund

Nr 5: EC S*Anjin San's Acke - Oppdretter: Christina Persson/Eier: Reidun & Halvor Harkestad

Del denne siden