Velkommen til Norges eneste rasering for Hellig Birma - stiftet 19. april 1986
Info til kattungekjøpere - Norske Birmavenner
Husk først og fremst at katten skal være en del av familien i mange år.
Forbered deg godt, og sett deg inn i hva som kreves av deg før kjøp. Du bør også være bevisst på hva som kreves av foring og stell, og hva det innebærer av kostnader. Husk at selve kjøpssummen kun er en brøkdel av hva det vil si å eie en katt, kostnader som utstyr, mat, kattesand, veterinærutgifter og forsikring m.m. kommer i tillegg gjennom hele kattens liv.
Dersom du bestemmer deg for en Hellig Birma, sett deg inn i rasen særpreg og behov. Gå gjerne på en utstilling, eller besøk oppdrettere for å få informasjon og lærdom om rasen der. Har du ikke erfaring med katt fra før, bør du også lese deg opp på adferd og generelt hva det innebærer av forandringer i hjemmet ditt.
Du må også bestemme deg for om du vil ha en inne- eller utekatt. Ikke alle oppdrettere selger sine avkom som utekatter uten at forholdene er spesielt tilrettelagt. For en innekatt må også forholdene legges til rette i forhold til klatrestativ/kloremøbel, soveplasser, spiseplasser, plass til kattetoalettet m.m. Tenk også på at katten kanskje ikke trives for lenge alene i forhold til å være borte hele dagen. Kanskje en kamerat er aktuelt?
Når tiden kommer for å velge en katt har man kanskje på allerede gjort seg opp tanker om hvordan katten skal være. Vi anbefaler alltid å ta en titt på oppdretteroversikten her på siden for å se om det finnes noen i nærheten man evt kan komme på besøk til. Det er lurt å ikke hoppe på det første og beste, men tenke godt etter hva slags type katt man vil ha. Alle katter har ulik personlighet, og om du reiser for å se på en kattunge, kan du risikere å ende opp med en helt annen. Å møte kattungene i levende live er helt annerledes enn å se de på bilder.
Deretter skal man være sikker på at den man kjøper fra er en seriøs og registrert oppdretter som selger kattunger i henhold til lovverket og med de korrekte papirer. Spør gjerne oppdrettere du kontakter hvilken katteklubb de er medlem i, og sjekk med klubben om det stemmer (speiselt om du finner annonser på finn eller dens svenske motsvarighet blocket).
Vær sikker på at kattungene er registrert. Kattunger fra de aller fleste norske oppdrettere vil være registrert i NRR - Norske Rasekattklubbers Riksforbund (det finnes også noen oppdrettere tilknyttet andre forbund/Independent, i Norge vil disse oftest være medlem av ORKK, WCF, CFA eller TICA. Den svenske motsvarigheten til NRR er SVERAK), følgende gjelder da:
- kattungen leveres tidligst ved 12 ukers alder (vanlig leveringstid 12-16 uker)
- kattungen er registrert i NRR og har derfor stamtavle
- kattungen er vaksinert i henhold til gjeldende regler og har helseattest
- NRRs kjøpekontrakt benyttes
- kattungen er ID-merket med microchip
NRRs oppdrettere er også anbefalt å bruke bildet nedenfor i sine annonser. Husk at dersom du skulle være uheldig å kjøpe en rasekatt som viser seg å ikke være registrert er den å regne som en huskatt.
De fleste forsinkringsselskap vil i dag tilby en forsikring til din katt. Vi har valgt å gjengi noe av teksten fra Agria Dyreforsikring (som er NRRs hovedsponsor), men alle står selvfølgelig fritt til å sjekke med sitt nåværende selskap og andre for å finne det produktet som passer dem best.
Om Agria Rasekattforsikring (tekst hentet fra www.agria.no):
Skulle katten din bli skadet eller syk, dekker forsikringen undersøkelse og behandling hos veterinæren. Husk at du får en ekstra god dekning hvis du forsikrer katten din før den har fylt fire måneder. Velg mellom 30 000 eller 60 000 kroner i erstatning per forsikringsår.
- tilleggsdekning for medisin og rehabilitering
- samme erstatningsbeløp hele kattens liv, og forsikringen varer livet ut
- tannresorpsjon (TR) inntil 5 000 kroner
- ubegrenset tilgang til veterinærrådgivning hos Agria Vet Guide
Les mer om Agria Rasekattforsikring og vilkår HER.
Tilleggsforsikringer:
Med Agrias tilleggsforsikringer får du enda bedre beskyttelse.
Agria Avl Veterinærforsikring:
Planlegger du kattunger eller skal katten brukes i avl? Da anbefaler Agria tilleggsforsikringen Agria Avl Veterinærforsikring.
- fertilitetsutredning
- fødselshjelp og ytterligere ett keisersnitt
- veterinærkostnader for kattungene - opp til 30 000 kroner for hele kullet
- skjulte feil for kattungekullet
Les mer om Agria Avl Veterinærforsikring og Agria Avl Liv HER.
Skjulte feil er forsikringen for deg som driver med oppdrett. Du får forsikringen kostnadsfritt i tilleggsforsikringen Agria Avl Veterinærforsikring, men den kan også kjøpes separat. Dette dekker:
- veterinærkostnader opptil 20 000 kroner per kattunge (etter kattungens salgssum)
- livsforsikring opptil 20 000 kroner per kattunge (etter kattungens salgssum)
- avlivning og kremering
Forsikringen gjelder fram til kattungene har blitt 5 år gamle, såfremt veterinærattensten ikke er eldre enn 14 dager ved leveringstidspunktet, merk at den også gjelder for kattunger du beholder selv, eller selger til utlandet. Les mer om Skulte feil forsikring HER.
Merk at for de aller fleste av disse forsikringene (Skjulte feil, Agria Avl Liv) MÅ katten være registrert og stambokført i katteklubb tilknyttet FIFe eller et annet tilsvarende forbund godkjent av Agria.
Hva bør du tenke på ved adopsjon av en Birma
Tekst fra Birma i Nød
Vi i Norske Birmavenner har utarbeidet retningslinjer for hvordan du kan adoptere en birma som kommer til oss for omplassering.
Norske Birmavenner hjelper alle birmaer i nød, uansett årsak. Dette betyr at vi får inn alle typer katter, i alle aldre, både innekatter og utekatter.
Katter har som oss mennesker ulike personligheter. Det tar litt tid for det nye familiemedlemmet har blitt vant med den nye situasjonen og oss. Det tar også tid for oss å bli vant med det nye familiemedlemmet. Det er ikke uvanlig at det tar uker eller kanskje måneder før alt faller på plass. Ha tålmodighet!
Vi har forsøkt å lage en liten oversikt for å illustrere hva det innebærer av ansvar og utfordringer når man adopterer en birma. De fleste birmaer som kommer til oss er ikke kattunger, men har tilbragt noen år av sitt liv i et annet miljø. Å overta en birma fra Birma i Nød innebærer et stort ansvar og en del arbeid. Birmaen er en fantastisk katt, og vi er sikker på at du vil synes det samme når du har fått dine egne erfaringer.
Det er ikke alle som lar sin birma gå ute. Hvis birmaen er vant til å gå ut fra sitt tidligere hjem, bør man ikke la den gå ut før etter 1 måned, og ha god oversikt så man er sikker på at den ikke forsvinner. Hvis man har katt fra før vil man måtte venne de to kattene til hverandre, dette kan ta tid.
Ta kontakt med oss på styret@norske-birmavenner.com om du ønsker flere tips eller informasjon.