Stegene til utstilling - fra påmelding til du kommer på utstillingen

Steg 1 - tilhørighet i en katteklubb:

For å kunne stille ut din katt, må du være medlem i en rasekattklubb. I Norge finnes det mange lokale klubber å velge mellom, og du finner en oversikt over NRR-tilslutta klubber ved NRRs hjemmeside. Klubben du melder deg inn i, kan og være en independent klubb.

Merk at katten din må ha stamtavle 1 for å kunne stilles ut. Det er kun i Norge man praktiserer med flere stamtavleklasser, men er katten registrert med stamtavle 2, er den ikke kvalifisert for utstilling.

 

 

Steg 2 - påmelding:

Hvis man går inn på NRRs hjemmeside, finner du en oversikt over alle utstillinger som er planlagt i Norge. Sammen med oversikten finner du innbydelser til rasekattklubbenes respektive utstillinger, men disse kan og finnes ved å besøke klubbenes hjemmesider. Selve påmeldingen skjer via din egen klubb, og så sender du papirene videre til klubben som arrangerer utstillingen. Stort sett all påmelding til utstilling nå, foregår i Min Katt, altså digitalt. Ta kontakt med sekretæren i din klubb hvis du har spørsmål.

Påmeldingen skjer alltid i god tid før utstillingen. Det er satt frister for påmeldinger til utstillingen, fordi det, blant annet, skal trykkes opp kataloger. Det er som regel ingen mulighet til å melde seg på en utstilling etter at fristen har gått ut.

 

 

Steg 3 - katten må være vaksinert og ved god helse:

Ved hver utstilling er det en veterinærkontroll, som alle katter må gjennom. Her må du vise frem vaksinekort og stamtavle, for å bekrefte for veterinær at katten har gyldig vaksine. Påmeldingsbeviset, som viser at du er påmeldt til utstillingen og at du har betalt, blir stemplet, og du blir sluppet inn i utstillingshallen.

Viser din katt symptomer på at den er syk, kan du risikere å måtte dra hjem. Hvis du sitter på med noen, og din katt har vært i lag med andre katter som ikke har lov til å komme inn på utstillingen pga symptomer på sykdom, må du og reise hjem, da din katt kan være smittet. Veterinærene vurderer kattens helse, og har plikt til å ikke slippe inn syke katter på en utstilling. Derfor er det lurt å sjekke om katten din virker frisk og rask før du drar på utstillingen.

Planlegger du å stille utenfor Norge eller Sverige, må du være obs på kravene til rabies-vaksine og ID-merking. Finn ut i god tid før utstillingen, hva som gjelder av regler for landet du skal til for å stille ut, slik at du ikke får deg noen uhyggelige overraskelser den dagen du står på flyplassen.

 

 

Hva skjer på en utstilling?

1 = innsjekking!

Når du har gått gjennom veterinærkontrollen, så skal du sjekke inn (ved noen utstillinger er innsjekkingsstasjonen før veterinærkontrollen). Det er alltid satt en tidsfrist for innsjekkingen, og dette er det viktig å huske på. Dersom du ikke sjekker inn, vil du bli registrert i systemet som "absent", altså ikke tilstede. Dette betyr at du ikke får lov til å være med å konkurrere, selv om du kanskje da er tilstede. Derfor er det veldig viktig å huske på å sjekke inn, samt at man er der innenfor tidsfristen til innsjekkingen.

2 = burpynt

Du blir tildelt et bur der katten/kattene dine skal sitte. Det er er krav på at buret skal "pyntes". Dette innebærer at du må dekke alle sider med stoff, som du en enten syr i egen regi, eller kjøpe av noen som selger. Stoffet som man dekker buret med, kalles burpynt.


Hvordan stelle din Birma

Tips om bading, stelling og utstilling av din Hellig Birma:

 

Kilde: (N)Almighty

Her vil vi presentere noen tips og råd til å bade, stelle og gjøre klar din katt for utstilling, men disse tipsene er også for kattene som ikke skal stilles.

Birmaen er i utgangspunktet en katt som krever lite pelsstell, men pelsen holder seg bedre om man svinger børsten med jevnlige mellomrom. Men, dette er noe som varierer fra katt til katt, så her handler det om å finne ut hva som passer best for deg og din katt.

 

Her er noe utstyr vi anbefaler til bading og stelling av din katt:

- Stålkam

- Plush Puppy: Body Building Shampoo

- Plush Puppy: Herbal Whitening Shampoo

- Plush Puppy: Deep Cleansing Shampoo

- Plush Puppy: Silk Protein Conditioner (brukes ikke ved siste bad før utstilling)

- Neglesaks/kloklipper

- 2 håndklær (et til tørking rett etter dusjen, og et som kan brukes ved behov under føning)

- En god føner (vi brukes kaldluftsføner)

 

 

1: Klipp klørne

Klør på både frambein og bakbein skal klippes, og det er kun klospissene som skal klippes vekk. Det lønner seg å holde katten på fanget, slik at man har tilgang til alle bein og klør. Ved behov, kan det være greit å ha en godbit på lur, men er katten vant til det, skal ikke kloklippen være noe problem.

 

2: Napping av øretufser

Birmaens ører skal være så runde som mulig, og derfor må de lengre hårene som vokser ut på toppen av kattens øretupp nappes vekk. Du holder øret med den ene hånden, og bruker den ledige hånden til å nærmest klype av den uønskede lengden på hårene.

NB: Ikke klipp! Mange tenker sikkert at det gjør vondt for katten når man holder den fast og napper hårene, men det gjør det ikke, og du vil få et bedre resultat ved å nappe!

 

3: Bading

Vi liker å gjennomføre det siste badet cirka 2 dager før utstillingen, men dette må prøves frem for å finne ut hva som passer best for deg og din katt. Vår bading foregår sånn her:

Skyll katten godt med lunkent vann, og sørg for at all pels er ordentlig våt. (Unngå å få vann i ansiktet og inni ørene)

- Bruk Cleansing shampoo'en, og masser den godt inn i kattens pels. Hvis det er områder på katten som har tendenser til å være litt ekstra fettete, som for eksempel bak ører og ved halerota, kan man gni inn litt ekstra her.

- Skyll katten igjen med lunket vann.

- Ha i shampoo, her bruker vi Whitening Shampoo, og masser godt inn i pelsen.

- Skyll katten med lunket vann.

- Ny runde med shampoo, denne gangen Body Building Shampoo, og masser godt inn.

- Skyll katten igjen, og sørg for at all shampoo er ute av pelsen.

- Ved utstilling bruker ikke vi balsam, da den gjør pelsen tung, men ved bad utenfor utstillingssammenheng bruker vi den. Den tas inn i pelsen på samme måte som shampoo, men trenger ikke å masseres inn like mye som shampoo'en. Til slutt skyller du katten ren for balsam.

 

4: Føning

Katten skal fønes og børstes tørr. Føneren vi bruker er egentlig ment for utstillingshunder, men gjør susen når vi skal avslutte baderunden. Den blåser kun kaldluft, og vi er som oftest to personer når føningen tar sted - en som holder katt, mens en føner og børster. 

Etter at føningen er ferdig, børster vi gjennom en runde med kammen.

 

5: På utstillingen:

På utstillingen kjører vi alltid gjennom en liten stellerunde før katten tas med opp til dommer. Vi bruker en volumspray for å få frem krage, samt at vi børster gjennom pelsen med kam. Her er det viktig å sørge for at det ikke er igjen noen krøller i kattens pels, og de områdene som kanskje er mest utsatt for det er krage (etter at katten vasker seg i kragen, eller dypper den i vannskåla når den drikker), magen og baksiden av lårene. Før katten skal opp skal man og fjerne øyerusk, samt bare ta en generell gjennomgang av pels for å være helt sikker på at det ikke er noe der som ikke burde være der.

 

Nå er du klar for å vise frem katten til dommeren!


Burpynt

Noe man må ha når man skal på utstilling, er burpynt. Noen utstillere har store, flotte burpynter med masse dekorasjoner og tilbehør, mens andre utstiller har litt mer nedtonede, men fortsatt flotte burpynter. Utstillingsburene til NRR har et standard mål på 60x60x75 cm (enkeltbur). Har man med seg en katt, får man et enkelt bur, mens har man to vil man få dobbeltbur. 

Det er flere muligheter for å skaffe seg burpynt. Enten kan man sy selv, ved å følge oppskrifter som kan finnes på nettet eller hos andre oppdrettere som syr, eller så kan man bestille fra noen som syr og selger til andre.