Info til kattungekjøpere - Norske Birmavenner

Husk først og fremst at katten skal være en del av familien i mange år.

 

Forbered deg godt, og sett deg inn i hva som kreves av deg før kjøp. Du bør også være bevisst på hva som kreves av foring og stell, og hva det innebærer av kostnader. Husk at selve kjøpssummen kun er en brøkdel av hva det vil si å eie en katt, kostnader som utstyr, mat, kattesand, veterinærutgifter og forsikring m.m. kommer i tillegg gjennom hele kattens liv.

Dersom du bestemmer deg for en Hellig Birma, sett deg inn i rasen særpreg og behov. Gå gjerne på en utstilling, eller besøk oppdrettere for å få informasjon og lærdom om rasen der. Har du ikke erfaring med katt fra før, bør du også lese deg opp på adferd og generelt hva det innebærer av forandringer i hjemmet ditt.

Du må også bestemme deg for om du vil ha en inne- eller utekatt. Ikke alle oppdrettere selger sine avkom som utekatter uten at forholdene er spesielt tilrettelagt. For en innekatt må også forholdene legges til rette i forhold til klatrestativ/kloremøbel, soveplasser, spiseplasser, plass til kattetoalettet m.m. Tenk også på at katten kanskje ikke trives for lenge alene i forhold til å være borte hele dagen. Kanskje en kamerat er aktuelt?

Når tiden kommer for å velge en katt har man kanskje på allerede gjort seg opp tanker om hvordan katten skal være. Vi anbefaler alltid å ta en titt på oppdretteroversikten her på siden for å se om det finnes noen i nærheten man evt kan komme på besøk til. Det er lurt å ikke hoppe på det første og beste, men tenke godt etter hva slags type katt man vil ha. Alle katter har ulik personlighet, og om du reiser for å se på en kattunge, kan du risikere å ende opp med en helt annen. Å møte kattungene i levende live er helt annerledes enn å se de på bilder.

Deretter skal man være sikker på at den man kjøper fra er en seriøs og registrert oppdretter som selger kattunger i henhold til lovverket og med de korrekte papirer. Spør gjerne oppdrettere du kontakter hvilken katteklubb de er medlem i, og sjekk med klubben om det stemmer (speiselt om du finner annonser på finn eller dens svenske motsvarighet blocket).

Vær sikker på at kattungene er registrert. Kattunger fra de aller fleste norske oppdrettere vil være registrert i NRR - Norske Rasekattklubbers Riksforbund (det finnes også noen oppdrettere tilknyttet Independent, i Norge vil disse være medlem av ORKK. Den svenske motsvarigheten til NRR er SVERAK), følgende gjelder da:

- kattungen leveres tidligst ved 12 ukers alder (vanlig leveringstid 12-16 uker)

- kattungen er registrert i NRR og har derfor stamtavle

- kattungen er vaksinert i henhold til gjeldende regler og har helseattest

- NRRs kjøpekontrakt benyttes

- kattungen er ID-merket med microchip

NRRs oppdrettere er også anbefalt å bruke bildet nedenfor i sine annonser. Husk at dersom du skulle være uheldig å kjøpe en rasekatt som viser seg å ikke være registrert er den å regne som en huskatt.

Forsikring er også utrolig viktig på en kattunge, så det er et beløp man må ta i betrakning ved kjøp av katt. En kattunge hos oppdretter er forsikret fram til 15 uker, når kattungen flytter opphører denne. Noen oppdrettere forsikrer kattungene individuelt fra de er 6 uker, da kan forsikringen overføres til ny eier uten karenstid.

Velg deg ut en oppdretter som gjerne følger opp sine avkom, og som du også kan bruke som mentor i fremtiden, og husk at vi i Norske Birmavenner er til for deg med birma, uansett om du har kosekatt eller avls/utstillingskatt.

Lykke til med ditt nye familiemedlem!


Hva bør du tenke på ved adopsjon av en Birma

Tekst fra Birma i Nød

Vi i Norske Birmavenner har utarbeidet retningslinjer for hvordan du kan adoptere en birma som kommer til oss for omplassering.

Norske Birmavenner hjelper alle birmaer i nød, uansett årsak. Dette betyr at vi får inn alle typer katter, i alle aldre, både innekatter og utekatter.

Katter har som oss mennesker ulike personligheter. Det tar litt tid for det nye familiemedlemmet har blitt vant med den nye situasjonen og oss. Det tar også tid for oss å bli vant med det nye familiemedlemmet. Det er ikke uvanlig at det tar uker eller kanskje måneder før alt faller på plass. Ha tålmodighet!

Vi har forsøkt å lage en liten oversikt for å illustrere hva det innebærer av ansvar og utfordringer når man adopterer en birma. De fleste birmaer som kommer til oss er ikke kattunger, men har tilbragt noen år av sitt liv i et annet miljø. Å overta en birma fra Birma i Nød innebærer et stort ansvar og en del arbeid. Birmaen er en fantastisk katt, og vi er sikker på at du vil synes det samme når du har fått dine egne erfaringer.

Det er ikke alle som lar sin birma gå ute. Hvis birmaen er vant til å gå ut fra sitt tidligere hjem, bør man ikke la den gå ut før etter 1 måned, og ha god oversikt så man er sikker på at den ikke forsvinner. Hvis man har katt fra før vil man måtte venne de to kattene til hverandre, dette kan ta tid. 

Ta kontakt med styret (styret.norskebirmavenner@gmail.com) om du ønsker flere tips eller informasjon.